Uw zoekresultaten

Wil jij je vakantiewoning betalen met een belegging? Het kan!

Wie droomt er niet van om in een eigen buitenverblijf te genieten van de Spaanse zon? Steeds meer mensen spreken hun beleggingsportefeuille aan om die droom te financieren.

Alternatief voor klassieke lening

Voor de financiering van een tweede verblijf zijn er verschillende opties. Het afsluiten van een klassieke hypothecaire lening is de meeste voor de hand liggende mogelijkheid. Toch zijn daar nadelen aan verbonden. Zo is de kans reëel dat je voor de afbetaling van de lening spaarcenten zal moeten aanspreken of zelfs een deel van je beleggingen zal moeten verzilveren. Zeker dat laatste kan nadelig zijn.

Spaarcenten brengen niets op, maar de opbrengst van een beleggingsportefeuille ligt potentieel wel veel hoger. Zo is bij banken het idee ontstaan om leningen te koppelen aan de opbrengst van een effectenportefeuille. Veelal wordt dat de ‘investment loan’, het Lombardkrediet of de alternatieve lening genoemd. Bij deze leningsformule worden je beleggingen gebruikt als onderpand voor de lening. De bank analyseert de effectenrekening en kleeft er vervolgens een waarde op. Die is onder meer afhankelijk van het risiconiveau van de volledige portefeuille, de looptijd van de onderliggende beleggingen en van de kwaliteit. De waarde van de volledige portefeuille is bepalend voor het maximumbedrag dat je kan lenen.

Voordelen

Een investment loan biedt enkele voordelen. Doordat je een beleggingsportefeuille als onderpand geeft, hoef je die niet te verkopen. Het is misschien zelfs mogelijk om de lening af te betalen met de opbrengst van de beleggingen, als die goed presteren natuurlijk. Tegelijkertijd zijn er aan een investment loan ook minder kosten verbonden dan bij een gewone hypothecaire lening. Immers: er zijn geen notariskosten omdat er ook geen notariële akte nodig is voor de lening. Ook de terugbetalingsvoorwaarden zijn meestal soepeler. Zo is er meestal ook de keuze om te kiezen voor een bulletformule: de intresten betaal je dan maandelijks, maar het kapitaal moet je pas helemaal op het einde terugbetalen.

Steeds meer Belgen laten zich alvast overhalen om op deze manier geld te lenen, zo bleek onlangs uit een rondvraag van de krant De Tijd. Deutsche Bank sloot tussen januari en april 39% meer van dergelijke leningen af dan het jaar voordien en ook Bank Degroof Petercam sprak van ‘een aanzienlijke groei’. Alles bij mekaar gaat het om duizenden Belgen die zo de aankoop van een vakantiewoning financieren.

TIP: Wacht niet te lang met de aankoop van een huis

Nadelen

Zijn er dan geen nadelen aan deze kredietformule? Zeer zeker. Om te beginnen is het onderpand afhankelijk van de evolutie van de beurs. Als de waarde van de beleggingen fors daalt – bijvoorbeeld omdat de beurzen crashen – dan kan de bank vragen om het onderpand aan te zuiveren en geld bij te storten of kan het kredietbedrag worden verlaagd.

Er bijkomend risico is er voor wie kiest voor de bulletformule. Het is dan wel aantrekkelijk om de terugbetaling van het kapitaal uit te stellen tot de eindvervaldag, maar dat betekent wel dat het hele kapitaal in één keer terugbetaald moet worden. Als dat er op dat moment niet is door een financiële tegenvaller, dan kan de lening niet worden terugbetaald en kan de bank beslag leggen op het onderpand.

TIP: Verlies de risico’s van een bulletkrediet niet uit het oog

Niet voor iedereen

Een investment loan is niet voor iedereen weggelegd. Daarvoor moet je al over een aanzienlijke beleggingsportefeuille beschikken. Met een paar duizend euro aan aandelen of obligaties kom je er niet. Om maar een idee te geven: bij Deutsche Bank moeten klanten daarvoor al een portefeuille hebben van minstens 100.000 euro.

Wenst u meer informatie? Surf dan naar Bankshopper.be.

INVESTINSPAIN.BE: Uw vertrouwenspartner in België en Spanje!

Bent u ook op zoek naar een buitenverblijf aan de Costa del Sol? Check zeker onze laatste nieuwbouwprojecten! Ook financieringsadvies kunnen we u bieden, naast onze vele andere services.

Laat een antwoord achter

Vergelijk projecten

Gratis E-BookHoe kiest u een SOLIDE NIEUWBOUW INVESTERING (+ 5% ROI)? 

21-pagina's met waardevolle informatie...gratis! In dit E-book onthullen we alle noodzakelijke kennis om een (nieuwbouw) investering tot een success te maken. + HANDIGE CHECKLIST!