Uw zoekresultaten

Waar op letten als u een tweede verblijf wil aankopen?

Een tweede verblijf onder de zon is al lang geen privilege van de rijken meer. Wat opvallend is is dat we vooral een voorkeur hebben voor Spanje. Denkt u er zelf ook aan om een tweede verblijf te kopen? Deze vijf vragen beantwoorden, helpen u de juiste keuze te maken.

Waar kopen?

Als u weet waar u wil kopen, doet u er goed aan om ter plaatse een kijkje te gaan nemen, zodat u met eigen ogen ziet in welke buurt u terechtkomt. Misschien ligt er vlakbij een weg die geluidshinder veroorzaakt, verstoort een hoog gebouw het uitzicht, komt u in een doodse gemeenschap terecht…

Wil u verhuren of niet?

Sommige mensen zien een tweede verblijf puur als investering en voor hen komt het rendement op de eerste plaats. Dat is een heel ander uitgangspunt dan wanneer u iets zoekt om er zelf van te genieten. In het eerste geval is de locatie nog belangrijker. Vakantiegangers willen immers alles dichtbij hebben: de zee, winkels, restaurants…

Denk ook na over hoe u de verhuur praktisch gaat regelen. Het makkelijkste is om dat — in ruil voor een iets lager rendement — in handen te geven van een plaatselijk kantoor. Check vooraf of dat in uw regio kan. Als u van plan bent om zelf vakanties door te brengen in uw tweede verblijf én om te verhuren, is het geen slecht idee om een extra slaap- en badkamer te overwegen. Die sluit u tijdens uw afwezigheid af en houdt u voor privégebruik.

Hoe betaalt u?

Zwart geld verdwijnt en daarom wordt er steeds minder met eigen vermogen gekocht. Waarom zou u ook? Leningen zijn toch spotgoedkoop. De rente die u betaalt, wordt voor een groot deel terugverdiend door de waardestijging van uw tweede verblijf. Als u al een krediet hebt lopen voor een huis in België, kunt u een heropname van het kapitaal doen. Zo spaart u een paar duizend euro uit. Een andere mogelijkheid is om u groepsverzekering aan te spreken. Als u daar nadien vers geld in stopt, is dat fiscaal aftrekbaar. Aan een lening in het land waar u koopt, hangen meestal minder gunstige tarieven vast.

Hoeveel extra kosten zijn er?

Bepaal op voorhand een budget en bouw een kleine marge in, maar ga daar niet over. Laat de makelaar weten dat je bedrag inclusief alle kosten is, want dat maakt een groot verschil. Afhankelijk van het land waar u koopt, moet u op zo’n 7 tot 15 procent extra rekenen voor onder andere de registratierechten en het werk van de notaris en advocaat.

Vergeet ook niet dat u nadien geld nodig hebt voor de inrichting: meubels, textiel, wasmachine… Heeft u een appartement als tweede verblijf? Dan valt er achteraf gegarandeerd elke maand een factuur in de bus voor gemeenschappelijke kosten. Tot slot moet u elk jaar belastingen betalen op uw tweede verblijf.

Bij wie koopt u?

In sommige landen mag iedereen zich makelaar noemen en wordt een huis door verschillende kantoren aangeboden. Probeer daar maar eens de juiste, betrouwbare partij uit te kiezen… Gelukkig zijn er een paar criteria. Zo is het een must om samen te werken met een erkende makelaar en bij voorkeur iemand die al wat jaren ervaring heeft. Minstens even belangrijk is dat het een Nederlandstalige makelaar is, zodat u altijd alles begrijpt en kunt vragen. Een professional met zowel een kantoor ter plaatse als in België heeft ook een streepje voor.

Nog een tip: in veel landen heeft de notaris een beperkte rol. Het is daarom verstandig om een advocaat in te schakelen die zaken als de bouwvergunning en de schuldenlast controleert. Als hij het licht op groen zet, koopt u in alle veiligheid.

Bron: www.hln.be


  • Geavanceerd zoeken

    € 0 naar € 5.000.000

  • Onze verschillende projecten

  • Gratis Downloads

Vergelijk projecten

De beste projecten voor u geselecteerd!Doe onze enquete (duur: ong 4 min.)

Bent u op zoek naar onroerend goed te koop in Estepona, Marbella, of wellicht Mijas? Hoe gaat u DE PERFECTE WONING vinden in een constant veranderend vastgoed-landschap van +200 nieuwbouw projecten? Wij helpen u! Doe mee met onze enquete. Na afloop sturen wij persoonlijk de beste projecten in Costa del Sol op basis van UW WENSEN!

Nieuw! Een luxe inrichting geregeld op afstand. Ontdek Home in Spain, onze vernieuwde interieur design afdeling.

X