Uw zoekresultaten

Costa del Sol: jachthavens lopen vol nu de zeilindustrie floreert

De nautische sector in Andalusië, en aan de Costa del Sol in het bijzonder, wint aan kracht dankzij de toenemende populariteit van de zeilsport.

Costa del Sol jachthavens lopen vol nu de zeilindustrie floreert 1

In een tijd van internationale onzekerheid wordt verwacht dat de bezettingsgraad van de ligplaatsen dit jaar gelijk of beter zal zijn dan in 2021, en in sommige gevallen betekent dit dat sommige jachthavens voor 100 procent vol zullen zitten.

Dit weerspiegelt de groeiende belangstelling voor maritieme vrijetijdsbesteding die werd aangewakkerd na de sluiting van het coronavirus, toen het werd gezien als een veilige manier om de vrije tijd buitenshuis door te brengen.

Meer artikelen van ons vastgoedblog:

Beste cijfers sinds 2008

Volgens het jaarverslag over de jachtmarkt in 2021 van Spanje’s Nationale Associatie van Nautische Bedrijven (ANEN), eindigde de markt vorig jaar met zijn beste cijfers sinds 2008, voor de enorme economische crisis. Daaruit blijkt dat vorig jaar 7.178 jachten werden geregistreerd, wat 17 procent meer was dan in 2019 en 33 procent hoger dan in 2020.

“We zijn sterker uit de Covid-crisis gekomen; mensen hebben ingezien dat zeilen iets gezonds is om te doen. Nu is het de uitdaging om de loyaliteit van deze nieuwe klanten te behouden, en uit de cijfers tot nu toe lijkt het erop dat we daarin slagen,” vertelde Manuel Jiménez, de voorzitter van Marinas de Andalucía en manager van de jachthaven in Benalmádena aan SUR. Hij zei ook dat de groeiende belangstelling tot uiting komt in het aantal mensen dat zeilcursussen volgt: 95.000 meer ingeschreven voor deze in 2021.

Groei plezierjachten in Spanje

Met een groei van 25 procent in jachtregistraties voor commercieel gebruik ten opzichte van 2019, doet de chartermarkt het ook goed. Vorig jaar werden 1.992 jachten geregistreerd voor charter, en Andalucía toonde het grootste marktaandeel (21,6 procent), met registraties die met 33 procent stegen ten opzichte van 2019 en 28,8 procent ten opzichte van 2020.

De cijfers in 2021 waren positief, maar dit jaar zou de situatie anders kunnen zijn als gevolg van de internationale onzekerheid. Volgens ANEN lagen de registraties van plezierjachten in Spanje aan het begin van het seizoen ongeveer negen procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In de provincie Malaga zijn de registraties echter met 16,67 procent gestegen en deze provincie heeft het grootste marktaandeel in Andalusië (7,19 procent).

Ook boten verhuur-sector doet het goed

De verhuurmarkt doet het echter nog steeds goed en kende een groei van 16 procent. “Charterbedrijven melden positieve cijfers; het huren van een jacht met of zonder kapitein wordt erg populair,” aldus Jiménez, die nog steeds gelooft dat de vooruitzichten voor deze zomer goed zijn. “Op dit moment ligt de bezettingsgraad in het algemeen rond de 75 procent en sommige jachthavens zullen deze zomer vol zitten,” zei hij.

Marinas de Andalucía beheert 16 havens in de regio, waarvan er acht in de provincie Malaga liggen. Van de 8.000 ligplaatsen in totaal, zijn er ongeveer 3.700 in jachthavens aan de Costa del Sol.

Wachtlijst

Jiménez legde ook uit dat driekwart van de bezoekers van deze havens Spanjaarden zijn. Van de buitenlandse bezoekers vormen de Britten de grootste groep, hoewel er de laatste jaren meer Franse bezoekers zijn vanwege de reisbeperkingen. “Duitse en Scandinavische klanten zijn ook belangrijk,” zei hij.

Dat is ook het geval met Puerto Banús, waar bronnen zeiden dat ze een “zeer positief” zomerseizoen verwachten met een groot aantal boekingen en er is zelfs een wachtlijst voor ligplaatsen van bepaalde afmetingen.

Degenen die tot nu toe het meest geïnteresseerd zijn in deze iconische jachthaven in Marbella zijn Britse en Duitse bezoekers, samen met anderen uit Zweden, Finland, Noorwegen en het Midden-Oosten. Er zijn meer boekingen van Amerikanen voor deze zomer, en de Spaanse markt blijft levendig.

Estepona & La Duquesa

Marinas del Mediterráneo is een andere groep die jachthavens exploiteert in de provincie Malaga, namelijk Estepona en La Duquesa (Manilva).

CEO Manuel Raigón zei dat de bezettingsgraden tot nu toe dit jaar vergelijkbaar zijn met vorig jaar, en de verwachtingen zijn hoog voor de zomer. In Estepona zijn de grootste bronmarkten Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland en Scandinavië.

De meerderheid van de klanten die gebruik maken van de jachthaven van La Duquesa zijn Britten, maar er is een groeiende belangstelling van de Belgische markt “omdat ze vooral houden van het gebied rond de stad Manilva”, aldus Raigón.

Nu er veel boekingen binnenkomen, lijkt het erop dat deze jachthaven deze zomer ook wel eens een No Vacancies-bord voor jachten zou kunnen ophangen.

Nieuwbouw te koop in Costa del Sol

La Paloma Collection

Vanaf € 875.000
La Paloma Collection: villaproject in Sotogrande vlakbij zee & golf vanaf €875.000 La [meer]
La Paloma Collection: villaproject in Sotogrande vlakbij zee & golf vanaf €875.000 La Paloma Collection bestaat [meer]

Isidora Living

Vanaf € 235.500
Isidora Living: Appartementen in het centrum van Estepona en vlakbij strand vanaf €235.500 [meer]
Isidora Living: Appartementen in het centrum van Estepona en vlakbij strand vanaf €235.500 Isidora Living is een pr [meer]

Royal Palms

Vanaf € 499.000
Royal Palms Mijas: Resort style project met ruime 1 – 3 slaapkamers appartementen va [meer]
Royal Palms Mijas: Resort style project met ruime 1 – 3 slaapkamers appartementen vanaf €499.000 Royal Palms [meer]
Te koop

Tiara

Vanaf € 750.000
Tiara: High-end nieuwbouw project gelegen te Benahavís met appartementen vanaf €750.000 Ti [meer]
Tiara: High-end nieuwbouw project gelegen te Benahavís met appartementen vanaf €750.000 Tiara bestaat uit 56 exclus [meer]

ISEA Estepona

Vanaf € 325.000
ISEA Estepona: nieuwbouw appartementen vlakbij Estepona Golf met zeezicht – Vanaf €3 [meer]
ISEA Estepona: nieuwbouw appartementen vlakbij Estepona Golf met zeezicht – Vanaf €325.000 Deze nieuwe urbani [meer]

NINETEEN 41

Vanaf € 329.000
NINETEEN 41 Estepona: 60 nieuwbouw appartementen op de New Golden Mile – Vanaf €329. [meer]
NINETEEN 41 Estepona: 60 nieuwbouw appartementen op de New Golden Mile – Vanaf €329.000 NINETEEN41 bestaat ui [meer]

Marbella Lake

Vanaf € 690.000
Marbella Lake, een moderne ontwikkeling in het hart van Golf Valley, in Nueva Andalucía &# [meer]
Marbella Lake, een moderne ontwikkeling in het hart van Golf Valley, in Nueva Andalucía – Vanaf €690.000 Marb [meer]

OCEANA VIEWS – 3 slaapkamer gelijkvloe…

Voor € 435.000
Oceana views: gemeubeld 3 slaapkamer gelijkvloers appartement met prachtige zeezichten in [meer]
Oceana views: gemeubeld 3 slaapkamer gelijkvloers appartement met prachtige zeezichten in Cancelada voor €435.000 ( [meer]

Laat een antwoord achter

Vergelijk aanbiedingen

De beste vastgoed beleggingen in 2022?Download de GRATIS gids

Hoe kiest u een SOLIDE NIEUWBOUW INVESTERING (+ 5% ROI)? 

+ HANDIGE CHECKLIST! 
+ Huurinkomsten voorbeeld
+ 3 Ideale beleggingspanden

WAAR STAAT UW DROOMWONING?

Uw ideale woning vinden uit +200 nieuwbouwprojecten? Wij helpen u! Deel uw voorkeuren en U ontvangt de beste projecten in Costa del Sol op basis van UW WENSEN!